Cookies

Het ministerie van Econimische Zaken heeft een eerste versie van het aangepaste wetsvoorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet. Dit wetsvoorstel is een uitwerking van de Europeese richtlijnen. Het wetsvoorstel is o.a. van toepassing op cookies en het gebruik hiervan.

Als de wet wordt aangenomen betekend dat er alleen cookies gebruikt mogen worden als daar expliciet toestemming voor gegeven is, opt-in. Cookies worden voor veel doeleinden gebruikt, zoals het tijdelijk opslaan van het winkelmandje in een webshop, het opslaan van een gebruikersnaam, maar ook voor het volgen van bezoekers op de site zodat deze niet twee keer dezelfde advertentie te zien krijgen.

Indien de wetgeving doorgaat (dit zou uiterlijk 28 mei 2011 gebeuren) zou het betekenen dat er elke keer om toestemming gevraagd wordt als er een artikel aan het winkelmandje wordt toegevoegd. Dit is uiteraard niet gebruiksvriendelijk.

IAB Nederland, de brancheorganisatie voor de interactive advertising sector dringt aan op wijziging van deze wetgeving. Vanuit de Europese Unie is daar volgens IAB Nederland helemaal niet om gevraagd. Andere landen zouden daarom ook veel minder strenge regels hebben dan Nederland. Daarbij hebben alle grote browsers al een optie om de gebruiker te waarschuwen als de website een cookie wil gebruiken.

Wordt vervolgd.