WK zware beproeving voor ‘virtuele stadion’ van NOS

Op 14 juni speelt het Nederlands Elftal tijdens het WK de eerste wedstrijd tegen Denemarken. De uitzending begint om 13.30 uur, een tijdstip waarop veel Nederlanders op hun werk zijn. Velen zullen de live stream van de NOS van deze wedstrijd via hun computer willen bekijken. De NOS en de NPO doen er alles aan om dit mogelijk te maken. Toch zal het dringen worden in dit ‘virtuele stadion’.

Egon Verharen, manager research en development van de NPO: “Internet is geen broadcast infrastructuur waar iedereen dezelfde stream bekijkt. Op internet krijgt iedereen nu nog zijn eigen stream. Dat vreet capaciteit. We hebben die wel vergroot tot nieuwe recordhoogte (140 gbps!), maar verwachten dat dit nog niet genoeg is. Naar verwachting zullen er meer mensen via internet willen kijken dan er capaciteit op onze streamingservers is of dan dat er bandbreedte bij de provider zelf is om alle videoverkeer storingsvrij te distribueren.”

De NOS wil de wedstrijden in goede kwaliteit streamen. Voor het snelle voetbal betekent dit dat ze tussen de 1 en 1,5 mbps per stream gaan zitten. Daarmee kunnen tussen de 100.000 en 120.000 mensen gelijktijdig meekijken. Tijdens Nederland – Denemarken op 14 juni wordt de kwaliteit beperkt tot 1 Mb, zodat er meer mensen op hun werk op de computer kunnen kijken.

Er is geen overeenstemming met de FIFA over de distributie van de live WK-beelden op mobiele telefoons. WK-liefhebbers kunnen uiteraard wel terecht op de mobiele website van de NOS voor tussenstanden en uitslagen.

[via / foto knvb.nl]